پزشکی

دیابت

[vc_row][vc_column][vc_separator color=”white”][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

دیابت

بیماری دیابت چگونه شروع می‌شود؟

زمانی که بدن یک شخص نتواند به اندازه‌ی کافی انسولین تولید کند یا انسولین تولید شده را درست استفاده کند، آن شخص به دیابت مبتلا خواهد شد.

دیابت را جدی دیابت را جدی بگیریم.

انجمن دیابت آمریکا در سال 2017عنوان کرده که کل هزینه برآورد شده دیابت در این سال، 327 میلیارد دالر بوده که شامل 237 میلیارد دالر هزینه های مستقیم پزشکی و مابقی هزینه های کاهش بهره وری فردی است. نکته مهم این است که درکنار عوامل اولیه ایی چون افزایش سن و استعداد ژنتیکی و ناهنجاری کارکردی پانکرانس ، عوامل ثانویه تاثیرگذار چون سبک زندگی غلط از مهم ترین عوامل کمک کننده به ایجاد دیابت می باشد.

انواع دیابت

*دیابت نوع 1
*دیابت نوع 2
*دیابت حاملگی
*دیابت نهفته خود ایمنی در بزرگسالی(LADA)
*انواع دیگر دیابت

*دیابت نوع1

در دیابت نوع 1 توانایی تولید انسولین در بدن کاهش می یابد یا قطع می شود. کمبود مطلق ویا نسبی نتیجه تخریب سلولهای β لوزالمعده توسط رویکرد خود ایمنی می باشد.

این تخریب سلولهای β تولید انسولین و عملکرد آن را به خطر می اندازد همچنین ممکن است دلایل غیر ایمنی واسطه ای در مورد آسیب و تخریب سلول های بتا وجود داشته باشد، به
خصوص در آسیایی ها این نوع بیشتر دیده شده، به نام دیابت fulminantتوصیف شده است(شروع شدید و ناگهانی). در زمان تشخیص، دیابت نوع 1 ،بیماران به طور معمول عالیمی
چون پرادراری (Polyuria) پرنوشی (Polydipsia ) و کاهش وزن دارند در تاریخچه این افراد معموال سابقه مثبت ابتالء خانودگی دیابت و بیماریهای اتوایمیون وجود دارد.

*دیابت نوع 2

(T2DM)شامل 90 – ٪95 ٪از کل موارد دیابت در ایاالت متحده و با آمار مشابه در سراسرجهان است . این بیماری با مقاومت به انسولین و کمبود نسبی ترشح آن مشخص می شود.
غلظت انسولین مطلق پالسما (هم ناشتا و هم تحریک غذا)معموالً افزایش می یابد، در این نوعدیابت غلظت انسولین پالسما برای حفظ طبیعی گلوکز کافی نیست. ظرفیت ترشح انسولین به تدریج با گذشت زمان، در بیشتر بیماران مبتال به (T2DM)بدتر می شود. .اگر چه ، عمدتاً به دلیل چاقی بوده، لیکن علت نقص ترشحی انسولین بر اساس تحقیقات، چند عاملی دانسته شده است. معموالً متابولیک محسوب می شود و خود ایمنی نیست.خصوصیات بالینی کالسیک دیابت نوع 2 ،چاقی ، شروع در سنین متوسط تا بزرگسالی ، سابقه خانوادگی مثبت
برای دیابت نوع 2 در بستگان درجه اول و هایپرگلیسمی به آرامی پیشرونده است.

  • اکثر مبتالیان به دیابت نوع 2 چاق هستند که این چاقی باعث مقاومت به انسولین وتشدید آن می شود.
  •  آنهایی که از نظر معیار BMIچاق نیستند، نسبت توزیع بیشتر چربی در ناحیه شکم دارند.

 

* دیابت حاملگی

دیابت حاملگی (GDM)نوعی اختالل در متابولیسم کربوهیدرات و گلوکز است که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده می شود. با توجه به تغییرات فیزیولوژیکی ، غدد درون ریز و متابولیک در دوران بارداری به منظور پاسخگویی به نیاز مداوم جنین به مواد مغذی و اکسیژن، شرایط دیابتی مشابه آنچه در دیابت نوع2 وجوددارد، اتفاق می افتد. افزایش مقاومت به انسولین ازطرفی و افزایش نیاز به انسولین از طرف دیگر باعث به خطر افتادن وضعیت سالمت مادر می شود. در بیشتر بارداری ها این نیاز برآورده می شود و تعادل بین مقاومت به انسولین و ترشح فراهم می شود. اما اگر چنین تعادلی در فرد وجود نداشته باشد ، عالئم دیابت بارداری آشکار می شود. اغلب اوقات، دیابت حاملگی نوعی اختالل موقتی است که در حدود سه ماهه دوم بارداری رخ
می دهد و پس از زایمان یک زن از بین می رود.

*دیابت نهفته خود ایمنی در بزرگسالی: (LADA)

این بیماران به جهت سه معیار درگروه دیابت نهفته خود ایمنی بزرگسالان، قرارمی گیرند. برای تشخیص بیماری LADA ،درنظرگیری مواردذیل ضروری است:
1 -سن شروع این بیماری معموالبیشتراز سی سال است
2 -حضور اتوآنتی بادی و
3 -عدم نیاز به انسولین حداقل تا 6 ماه پس از تشخیص بیماری

پیش دیابت چیست؟

قبل از ایجاد دیابت بسیاری از افراد مبتلا به پیش دیابت می شوند. میزان قند خون این افراد بالاتر از حد طبیعی است ولی نه به آن اندازه که در تعریف دیابت گنجانده شود. پیش دیابت بسیار شایع است، اما خبر خوب اینکه قابل برگشت هم هست.

نکات زیر نکاتی کلیدی هستند که در کنترل پیش دیابت و جلوگیری از تبدیل آن به دیابت به ما کمک می‌کنند:

  • کاهش وزن: کاهش مقدار حتی کم وزن 5 تا 7 درصد می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.
  • ورزش مداوم: 150 دقیقه در هفته ورزش مثل راه رفتن تند، یا سی دقیقه در روز، پنج روز در هفته
  • تغذیه مناسب و سالم
  • کنترل استرس

چگونه تشخیص دهیم دیابت داریم؟

  • نوشیدن زیاد مایعات و تشنگی بیش از حد
  • پرخوری
  • تکرّر ادرار
  • خستگی زیاد از حد
  • مشکلات بینایی
  • کاهش وزن
  • عدم بهبود زخم و عفونت‌های عودکننده

خوب است در صورت مشاهده‌ی دیابت علائم، به پزشک مراجعه کنیم.

اما متأسفانه تشخیص دیابت از روی علائم آن امکان‌پذیر نیست. بنابراین توصیه‌ی متخصصان این است که در شرایط زیر، جهت تشخیص دیابت یا پیش دیابت، حتماً به پزشک معالج مراجعه کنیم:

  1. اگر علائم دیابت را که در بالا ذکر شد داریم.
  2. اگر علائم ذکر شده دیابت را در خود مشاهده نکردیم، اما دچار اضافه وزن هستیم. (در هر بازه سنی که قرار داریم.)
  3. اگر علائم ذکر شده دیابت را در خود مشاهده نکردیم، اما یکی یا تعداد بیشتری از معیارهای خطر دیابت که در بالا توضیح داده شد را داریم.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *