[vc_row][vc_column][vc_empty_space woodmart_hide_large=”0″ woodmart_hide_medium=”0″ woodmart_hide_small=”0″ woodmart_hide_extra_small=”0″][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
سلامتی در دوران بارداری
نکات حفظ سلامتی در دوران بارداری را قبل از اینکه بخواهید به بارداری اقدام کنید، باید بدانید که یکی از آن ها داشتن وزنی مناسب و دیگری ورزش کردن است. این دو از اهمیت بالایی برخوردار هستند، چون تاثیر زیادی بر روی جنین و مادر دارند و موجب حفظ سلامتی هر دو می شوند. سلامت مادر هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی حائز اهمیت است.
تغذیه دوران بارداری ؛ چه چیزی و چه مقدار بخوریم؟
همان طور که قبلا گفتیم و به آن اشاره کردیم، تغذیه از اهمیت بالایی در بحث سلامتی در دوران بارداری برخوردار است و خیلی مهم است که ما از تمام مواد مغذی استفاده کنیم و به فکر سلامتی خود و جنین باشیم. در این دوران از تمام گروه های کربوهیدرات و پرتئین و حتی چربی باید استفاده کرد تا بدن انرژی لازم را بدست آورد و کمبودی نداشته باشد.
1-پروتئین: مصرف پروتئین یکی از ضروریات می باشد زیرا برای رشد قسمت هایی از بدن جنین به ویژه مغز لازم و ضروری می باشد. از فواید مصرف پروتئین می توان به رشد سینه و بافت رحم اشاره کرد. همچنین موجب می شود که خون زیادی به جنین برسد، واجب است که در این دوران در هر وعده ی غذایی خود پروتئین مصرف کنید. موادی که شامل این ماده مغذی می باشند، می توان به گوشت و بادام زمینی و … اشاره کرد.
2-کلسیم: یکی از مهم ترین تاثیراتی که کلسیم بر روی جنین می گذارد رشد استخوان ها می باشد و همچنین مصرف مایعات در بدن را تنظیم می کند. مادران در این دوران همانند پروتئین باید سه وعده کلسیم استفاده کنند، اما آن دسته از مادرانی که خیلی لاغر هستند بهتر است که پنج وعده کلسیم استفاده کنند.
3-فولات: فولات که یکی دیگر از نام های او اسید فولیک است، فایده خیلی مهمی در کم کردن خطر نقص لوله عصبی دارد. اگر مادر در دوران بارداری با کاهش فولات رو به رو شود آسیبات جدی بر کودک دارد و ستون فقرات و مغز او دچار مشکل می شوند.
مقدار فولاتی که مادران باید مصرف کنند، ۶۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم در روز است. مواد غذایی که دارای فولات می باشند شامل: جگر، آجیل، لوبیا و عدس خشک شده تخم مرغ و… هستند.
رژیم غذایی سالم داشته باشد اما از این چند مخاطره رایج هم پرهیز کنید.
همه میوهها و سبزیجات خام را پیش از خوردن یا حتی پختن به خوبی بشویید.
از همه انواع جوانههای خام مثل ماش و لوبیا به خاطر باکتریهای بیماریزا پرهیز کنید و در صورت نیاز حتما آنها را بپزید.
خودتان را در معرض جیوه موجود در گوشت ماهی قرار ندهید یا آن را محدود کنید. سالمون، تن ماهی و میگو بخورید اما نه بیشتر از یک کیلوگرم در هفته. از همه انواع گوشت شمشیرماهی، ماهی خالخالی شاهی و کوسه پرهیز کنید.
از مصرف هر گونه کالباس، گوشت و ماهی نپخته و پنیر غیرپاستوریزه خودداری کنید. همه آنها خطر ابتلا به لیستریا دارند.
فشار خون بالا یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری است. در وضعیت بارداری فشار خون بیشتر از ۱۴ روی ۹ به معنای وضعیت اورژانسی است که میتواند کارکرد مغز را مختل کند و به بیهوشی یا کما منجر شود. بروز چنین وضعیتی ممکن است به بیماریهای قلبی در آینده بیانجامد بنابراین نرمشها و دیگر اقدامات لازم برای حفظ سلامتی عمومی را فراموش نکنید.
مهمترین نکات در خصوص بهداشت بارداری
شروع ورزش در بارداری
ورزش های سبک در دوران بارداری توصیه میشود. یوگای بارداری برای حفظ آرامش و جلوگیری از افسردگی پس از بارداری بسیار مناسب است. همچنین استخر بارداری و پیاده روی سبک هم پیشنهاد می شود. البته قبل از اقدام به ورزش حتما با مامای خود مشورت نمایید.
ورزش های مناسب دوران بارداری
1-شنا: افرادی که در دوران بارداری مشکلات در مفاصل دارد و از کمر درد رنج می برند، بهترین درمان شنا کردن است که موجب تسکین درد آن ها می شود. می توانید در هفته چند باری به استخر بروید، البته باید دقت داشته باشید که استخری که انتخاب کرده اید، تمیز و بهداشتی باشد. استخرهای غیر بهداشتی آلودگی هایی را در ناحیه رحم ایجاد می کنند که برای سلامت جنین مضر است.
2-دوچرخه ثابت: خیلی خوب است که در خانه یک دوچرخه ثابت داشته باشید و هر روز از آن استفاده کنید. کسانی که این ورزش مفید را انجام می دهند باید دقت داشته باشند که این حرکت را به آرامی انجام دهند و نباید با حرکات سریع موجب بالارفتن ضربان قلب شوند. آرام آرام پا زدن موجب می شود که ماهیچه های لگن و ران مستحکم شوند که برای انجام زایمان طبیعی موثر است.
3-پیاده روی سریع: برای سلامتی در دوران بارداریزمانی که باردار هستید، تحرک کنید که راحت ترین راه پیاده روی می باشد، برای تاثیر گذاری بیشتر پیاده روی خود را سریع تر کنید تا عضلات بدنتان مستحکم و قوی شود. این ورزش یکی از بهترین ورزش هایی است که بدون اینکه نیاز به وسیله ای داشته باشد، مادر می تواند انجام دهد.
اگر تازه می خواهید این ورزش را شروع کنید، ابتدا 2 تا 3 بار در هفته انجام دهید و با هر بار تکرار آن، زمان بیشتری به آن اختصاص دهید.
4-پیاده روی در آب: در یک استخر مطمئن و کاملا تمیز علاوه بر شنا کردن به پیاده روی بپردازید که بسیار موثر است. پیاده روی در آب موجب قوی تر شدن ماهیچه های لگن و ران می شود.
5-یوگا: برای سلامتی در دوران بارداری ورزش یوگا یکی از بهترین و مناسب ترین ورزش ها برای مادران باردار می باشد که موجب آرامش روحی و روانی آن ها می شود و ماهیچه های بدن را هم تقویت می کند. یوگا حتی برای تمرین زایمان طبیعی هم موثر می باشد. ولی هیچگاه از تمرینات سرعتی یوگا استفاده نکنید و تنها ورزش های سبک مناسب دوران بارداری را انجام دهید.
وفتی که سه ماه اول بارداری را گذراندید، دیگر به پشت نمی توانید بخوابید. می توانید با مشورت کردن از مربی یوگا خود بهترین آموزش ها و اطلاعات را راجب این دوره بدست آورید.
کار کردن در دوران بارداری
اگر بارداری طبیعی باشد و محیط کار و فعالیت بدنی در حین کار خطری برای مادر و جنین نداشته باشد، زن باردار می تواند به فعالیت خود ادامه دهد.
فعالیت بدنی سنگین در دوران بارداری
برای سلامتی در دوران بارداری بالارقتن از پله و نردبان و بلند کردن وزنه های سنگین ، خم و راست شدن های مکرر،کار ایستاده بیش از 3 ساعت در بارداری مضر و منع شده است.
استحمام در بارداری
استحمام سبب باز شدن منافذ پوست و تسریع جریان خون شده ، به سلامت و شادابی کمک می کند. در بارداری استحمام امری ضروری است ولی باید از مصرف آب بسیار سرد و یا داغ پرهیز کرد.
لباس های بارداری
برای سلامتی در دوران بارداری لباس زن باردار با توجه به فصل باید سبک، گشاد و راحت انتخاب شود . لباس زیر هم نخی باشد و در فواصل زمانی کم تعویض گردد تا از عفونت احتمالی جلوگیری شود. از بستن کمربند، بند جوراب و غیره خودداری شود چون باعث رکود جریان خون می گردد و در نتیجه به بروز واریس کمک می کند.
استفاده ازسینه بند راحت و به اندازه مناسب توصیه می شود چون در ماههای آخر سنگینی سینه ها باعث ناراحتی و سوزش و همچنین افتادگی می شود. همچنین زنان باردار بهتر است از کفش پاشنه کوتاه و راحت استفاده کنند تا از بروز کمردرد و گرفتگی عضلات ساق پا جلوگیری شود. رعایت این موارد به بهداشت بارداری کمک میکند.
کلام اخر
برای سلامتی در دوران بارداری مادران باردار می توانند تمام نگرانی ها و مشکلات خود را با پزشک خود درمیان بگذارند. همراه کردن همسر در این مسیر اعتماد به نفس مادر را بالا برده و موجب می شود به وظایف خود به طور یکسان عمل کند. زوجی که تصمیم به بارداری می گیرند بهتر است یک ماه قبل به پزشک مراجعه داشته باشند و شروع مصرف قرص اسیدفولیک و انجام آزمایشات لازم برای مادر انجام شود. از این رو مادرانی که مراقبت های دوران بارداری را به طور منظم انجام دادند سرانجام حاملگی بسیار بهتر و راحت تری دارند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]