پزشکی

بهداشت دهان و دندان در کودکان

[vc_row][vc_column][vc_empty_space woodmart_hide_large=”0″ woodmart_hide_medium=”0″ woodmart_hide_small=”0″ woodmart_hide_extra_small=”0″][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

بهداشت دهان و دندان در کودکان

همانطور که می‌دانید ریشه بسیاری از مشکلات دهان و دندان در دوران کودکی است. اگر کودک، مشکل دندان و لثه داشته باشد و این مشکل برطرف نشود، به احتمال زیاد در آینده نیز ادامه خواهد داشت.رعایت بهداشت دهان و دندان در کودکان، از بدو تولد؛ علاوه بر آن که موجب حفظ سلامت دهان و دندان کودکان‌تان در سن بزرگسالی می‌شود، یکی از اصلی‌ترین عوامل کاهنده هزینه‌های دندانپزشکی کودکان است. کودکان در بدو تولد ۲۰ دندان شیری در داخل لثه خود دارند که با رسیدن به سن ۶ ماهنگی، روند رشد دندان‌ها آغاز می‌شود؛ و بهداشت دهان و دندان در کودکان را بسیار حساس‌تر از گذشته می‌کند؛ که البته در صورتی که فرزند شما به سن مناسبی رسیده است، می‌توانید از آموزش‌های بهداشت دهان و دندان درکودکان به زبان کودکانه بهره ببرید.

روش صحيح مسواك زدن (بهداشت دهان و دندان در کودکان)
1-  مسواك خوب بايد موهاي صاف و يكنواخت داشته باشد. چنانچه موهاي مسواك از حالت اوليه خارج شدند بايد آن را عوض كرد.
2-  براي هر مرتبه شستشو به اندازه يك نخود از خمير دندان حاوي فلورايد را در موهاي مسواك فرو ببريد.
3-   براي اينكه تمام دندانها مسواك شوند بهتر است هميشه به يك ترتيب مسواك بزنيد مثلاً‌ اول فك بالا از راست به چپ و بعد فك پايين از چپ به راست.
4-   دندانهاي فك بالا را با حركت مسواك از مجاور لثه به سمت پايين تميز كنيد.
5-   با عمودي گرفتن مسواك و حركت آن از بالا به پايين سطوح داخلي دندانهاي جلو را مسواك كنيد.
6-   سطوح جونده دندانهاي بالا را با عقب و جلو بردن مسواك تميز كنيد.
7-   دندانهاي فك پايين را با حركت مسواك از مجاور لثه به سمت بالا بشوئيد.
8-   پشت دندانهاي جلو را با عمودي گرفتن مسواك و حركت آن از پايين به بالا تميز كنيد.
9-   سطوح جونده دندانهاي پايين مثل فك بالا  را با عقب جلو بردن مسواك، تميز كنيد.
10- هر نوبت مسواك زدن بايد حداقل 4 دقيقه به طول بيانجامد.
11- هر شب قبل از خواب و هر روز صبح بعد از صبحانه، بايد دندانها را مسواك زد.

مدت زمان صرف شده برای مسواك زدن
دسترسي به همه سطوح دندانها به منظور پاك نمودن پلاك ميكروبي مستلزم صرف وقت كافي است. شما بايد روزي 2 بار و هر بار حداقل 3-2 دقيقه براي مسواك زدن و قت صرف نماييد

چگونه علاقه به مسواک زدن را در کودک ایجاد کنیم؟
-برای شروع، فرزندتان را با خود به فروشگاه ببرید و اجازه بدهید خودش مسواک مورد علاقه‌اش را انتخاب کند. مسواک‌هایی با شکل شخصیت‌های کارتونی و رنگ‌های جذاب در بازار موجود است که حتما فرزند شما آن‌ها را دوست خواهد داشت. در مورد خمیر دندان نیز به همین شکل. می‌توانید خمیر دندان ‌هایی با طعم‌های مختلف تهیه کنید تا کودکتان تشویق شود از آنها استفاده کند.
-مسواک زدن را به یک کار جالب و سرگرم کننده تبدیل کنید. مثلا می‌توانید شعر بخوانید، مسابقه ترتیب دهید، یک داستان جذاب آموزنده درباره فواید مسواک زدن بسازید و برای کودک خود تعریف کنید، و حتی می‌توانید محیط دستشویی را با وسایل رنگی و جالب توجه تزیین کنید، و روی دیوار استیکرهای شخصیت‌های کارتونی نصب کنید. در این صورت کودک برای ورود و ماندن در دستشویی از خود علاقه نشان میدهد.
-اجازه بدهید کودک مسواک زدن را روی دندان‌های شما امتحان کند. این کار برای او جالب خواهد بود.
-اوایل کار کودک نمی‌تواند خودش به طور کامل دندان‌هایش را تمیز مسواک بزند.(بهداشت دهان و دندان در کودکان و ممکن است مقدار زیادی از پلاک‌ها و دیگر آلودگی‌ها روی دندان‌های او باقی بماند. برای رفع این مشکل اجازه بدهید مسئولیت مسواک زدن صبح‌ها با خود کودک باشد و شب‌ها شما این کار را برای او انجام دهید. این کار را تا زمانی که فرزندتان آمادگی کامل پیدا کرد، ادامه دهید.
-یکی از بهترین راه‌ها برای تشویق کودک به مسواک زدن این است که او را در این کار همراهی کنید. به این معنی که خودتان هم همراه با او دندان‌هایتان را مسواک بزنید. به این ترتیب می‌توانید الگوی خوبی در درست مسواک زدن برای فرزندتان باشید.
-برای کودکتان جایزه در نظر بگیرید. مثلا بعد از یک هفته مسواک زدن هدیه‌ای به این مناسبت برای او تهیه کنید.
-اگر کودک تحت هیچ شرایط علاقه‌ای به مسواک زدن از خود نشان نداد و حاضر به انجام این کار نشد از یک دندانپزشک متخصص کودکان کمک بگیرید. کودک حتما تحت تاثیر یک فرد بزرگسال که از قضا پزشک هم هست قرار خواهند گرفت. دندانپزشک اطفال در رابطه با اهمیت مسواک زدن دندان‌ها با کودک صحبت می‌کند و در صورت نیاز به طور عملی این کار را با او تمرین خواهد کرد. این آموزش تاثیرگذاری دائمی روی ذهن کودک خواهد داشت و او را تشویق می‌کند تا خودش هم حرکات دندانپزشک را تقلید کند. همچنین بروشورها و کاتالوگ‌هایی در رابطه با نحوه صحیح مسواک زدن وجود دارد که در این راه به شما و کودکتان کمک خواهد کرد.

چند نکته برای بهداشت دهان و دندان در کودکان

1-(بهداشت دهان و دندان در کودکان) والدین باید بهداشت دهان و دندان کودک خود را با تمیز کردن لثه‌های کودک شروع کنند، حتی قبل از آنکه کودک دندان در بیاورد. تمیز کردن لثه‌های کودک زمانی ضروری است که غذاهای کمکی مثل فرنی و پوره را برای کودک خود شروع می‌کنید.
در ابتدا دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. سپس بعد از هر بار تغذیه، با آب ولرم و پارچه‌ای تمیز (پارچه‌ای مانند گاز استریل پانسمان که هم تمیز است و هم نرم و لطیف) به آرامی لثه‌های کودک را پاک کنید.

مراقب باشید این کار را به نرمی و نهایت دقت انجام دهید تا هیچ گونه آسیبی به کودک نرسد. پاک کردن لثه سبب می‌شود تا هر گونه ماده غذایی که در لثه‌های او وجود دارد، کاملا پاک شود. هنگامی که کودکتان به سن دو سالگی رسید، می‌توانید برای مسواک زدن از خمیر دندان بدون فلوراید هم استفاده کنید.

2- پس از آن که کودک دندان درآورد، می‌توانید دندان کودک را مسواک بزنید. حتماً لازم نیست که صبر کنید تا کودک همه دندان‌هایش به طور کامل در بیایند و سپس شروع به مسواک زدن کنید. شروع مناسب و زود هنگام مسواک برای کودک، باعث تشویق و تثبیت این کار در او می‌شود.
می‌توانید یک مسواک خیلی قشنگ و مناسب تهیه کنید تا او را ترغیب به مسواک زدن کنید. با استفاده از این مسواک و آب ولرم شروع به مسواک زدن دندان‌های کودک خود کنید. در نوزادان می‌توانید از مسواک انگشتی استفاده کنید.

3-هنگامی که کودکتان به سن دو سالگی رسید، می‌توانید برای مسواک زدن از خمیر دندان هم استفاده کنید. حتماً در ابتدا از خمیر دندان بدون فلوراید استفاده کنید، چون کودک دو ساله شاید مفهوم بیرون انداختن خمیر دندان را متوجه نباشد و آن را قورت دهد. این فهم حدود سن سه سالگی در کودک ایجاد می‌شود، آنگاه می‌توانید از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.

4-در طی مسواک زدن دندان‌های کودک خود، هر گونه پوسیدگی که ممکن است رخ داده باشد را بررسی کنید. حفره و پوسیدگی دندان در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اگر هر گونه سوراخ و یا اصطلاحاً کرم خوردگی و آسیبی را در دندان کودک خود مشاهده کردید، سریعاً کودک را نزد دندانپزشک اطفال ببرید.
همچنین اگر کودک حین غذا خوردن حساس به نظر می‌رسد و احتمال آسیب دندان وجود دارد، او را نزد دندانپزشک اطفال ببرید تا او دقیقاً این مشکل را بررسی و درمان کند.

5-محققان انجمن دندانپزشکی آمریکا در مورد بهداشت دهان و دندان در کودکان به این نتیجه رسیده‌اند که بهتر است فرزندان در حوالی یک سالگی شان به دندانپزشک مراجعه کنند. اگر در طول این یک سال، کودک بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده باشد و هیچ علامتی از پوسیدگی دندان و خرابی وجود نداشت، والدین می‌توانند با خیالی آسوده و با رعایت همان نکات بهداشتی تا سه سالگی کودک خود را نزد پزشک نبرند. اما بهتر است در سن سه سالگی برای معاینه کلی دندان کودک، به دندانپزشک اطفال مراجعه کنند.

هرگز کودک خود را با شیشه شیر به رختخواب نفرستید. این کار سبب پوسیدگی دندان‌های کودک می‌شود. حتما قبل از خواب باید دندان‌های او را بشویید.

نوشیدنی‌هایی نظیر شیر، آبمیوه و نوشابه، چون قند بالایی دارند به راحتی می‌توانند سبب پوسیدگی دندان‌ها شوند. پوسیدگی دندان هم سبب بروز درد و مشکلات دیگر دندانی خواهد شد.(بهداشت دهان و دندان در کودکان)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *